A hajhullásról

Mindenkinek hullik a haja, akár férfi akár nő. Mindannyian bizonyos számú hajhagymával születünk, és nem számít, hogy mit csinálunk életünk során, sohasem lesz több hajhagymánk, mint amennyivel születtünk. Az Amerikai Dermatológiai Akadémia (AAD) megállapítása szerint a normális napi hajvesztés mintegy 50-100 hajszál. Csak ha ritkulást vagy kopasz foltokat tapasztalunk, akkor tudjuk meg, hogy komoly hajvesztéssel állunk szemben.

A hajhullás okai

A hajhullás számos okra vezethető vissza. Nők hajhullást tapasztalhatnak szülés után. Rendkívüli stressz, bizonyos betegségek és némely gyógyszeres kezelés is okozhat súlyos hajvesztést (alopecia).

Hajbetegségek

Az androgén alopecia (örökletes ritkulás vagy kopaszság) a hajvesztés legáltalánosabb oka, amely mintegy 80 millió embert érint az USÁ-ban. Az androgén alopeciában szenvedő férfiaknál a hajvonal visszahúzódásra hajlamos, míg nőknél megmarad a hajvonal, de szélesedik a választék. Egyéb hajbetegségek, amelyek ritkulást vagy kopaszságot okoznak:
  • Alopecia areata – ez egy autoimmun betegség, amikor a szervezet megtámadja saját hajhagymáit és sima, kerek, haj ill. szőrzet nélküli foltok maradnak hátra a koponyán és a testen
  • Cicatricial alopecia – ez egy ritka betegség, amikor hegszövetek alakulnak ki a hajhagymák helyén és a haj nem képes visszanőni.

Stressz, táplálkozás, hormonok és hajvesztés

Az élet során elszenvedett traumák, mint a válás vagy egy szeretett személy elvesztése éppen elegendőek ahhoz, hogy hajhullást okozzanak. A táplálkozással összefüggő vas- és fehérjehiány okozhat hajvesztést, mint ahogy a táplálékkiegészítők és gyógyszerek túlzott A-vitamin tartalma, vagy a jelentős súlycsökkenés is.

Az ösztrogénszintek esése szülés után sok nőnél okoz hajvesztést, bár többségüknél ez néhány hónap alatt visszanő. Sok nő tapasztal hajhullást a menopauza idején. Bár a vesztés gyakran csak átmeneti, a 40 év feletti nők ne várják el, hogy hajuk térfogata ugyanaz marad, mint fiatalabb korukban.

További kérdései vannak vagy bejelentkezne konzultációra?
Keressen minket bátran!

1026 Budapest, Hűvösvölgyi út 65.
+36 30 365 1375 • +36 1 793 3497
info@newhairbudapest.com

  • A foglalás lemondásával vagy a meg nem jelenéssel kapcsolatos feltételekről ide kattintva tájékozódhat.
  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.