fbpx Skip to content

A hajvesztés okai és kezelése

Miért tapasztalok hajvesztést?

Mi a hajnövekedés és –hullás szabályos ciklusa? A haj szokásos növekedési ciklusa 2-6 évig tart. Egy hajszál mintegy 1 centimétert (fél hüvelyknél kevesebbet) nő havonta ez alatt a fázis alatt. A fejen lévő haj kb. 90 százaléka van növekedésben egyidejűleg. A haj kb. 10 százaléka egyidejűleg pihenési szakaszban van. 2-3 hónap múlva a pihenő hajszálak kihullanak és új hajszál kezd növekedni a helyükön.

Mi okozza a fokozott hajvesztést?

Bizonyos dolgok fokozott hajhullást okozhatnak. Például egy betegség vagy nagyobb műtét után mintegy 3-4 hónappal hirtelen veszíthetünk nagy mennyiségű hajat. Ez a hajvesztés a betegséggel járó stressznek tulajdonítható és átmeneti. Hormonális problémák is okozhatnak hajhullást. Ha pajzsmirigyünk túlműködik vagy alulműködik, kihullhat a hajunk. Ezen a hajhulláson szokás szerint a pajzsmirigybetegség kezelésével lehet segíteni. Hajhullás fordulhat elő, ha a férfi és női hormonok – az androgének és ösztrogének – egyensúlya felborul. A hormonális egyensúly helyreállítása megszüntetheti a hajvesztést.

Sok nő észlel hajhullást három hónappal szülés után. Ez a hajhullás is összefüggésbe hozható a hormonokkal. Terhesség alatt bizonyos hormonok magas szintje azt eredményezi, hogy a szervezet visszatartja a normál esetben kihulló hajszálakat. Amikor a hormonok visszaállnak a terhesség előtti szintre, ez a visszatartott haj hullik ki és újból beindul a növekedés és hullás szokásos ciklusa.

Bizonyos gyógyszerek okozhatnak hajvesztést. Az ilyen típusú hajvesztés javul, ha abbahagyjuk a gyógyszer szedését. A hajhullást okozó gyógyszerek közé tartoznak a vérhígítók (antikoagulánsok),  a köszvény elleni gyógyszerek, a rák kemoterápiás kezelésére használt gyógyszerek, az A vitamin (ha túladagoljuk), a fogamzásgátló tabletták vagy az antidepresszánsok.

Bizonyos fertőzések is okozhatnak hajvesztést. A fejbőr gombás fertőzése gyermekeknél okozhat hajhullást. A fertőzés könnyen kezelhető gombaellenes gyógyszerekkel.

És végül a hajvesztés előfordulhat egy alapbetegség kísérőjeként, mint a lupus vagy a cukorbetegség. Minthogy a hajvesztés egy betegség korai tünete is lehet, fontos megtalálni az okát, hogy kezelni lehessen.

Norwood hajvesztés osztályozási táblázat

Ahogy a férfiak a húszas éveikben előre haladnak, amennyiben nincs kopaszodás, a hajvonal „érett” megjelenést vesz fel enyhe frontális-temporális recesszióval, ami mindkét oldalon a hajvonal behúzódását eredményezi középen enyhe leíveléssel. A Norwood-skála szerint (jobbra) ez a II-es osztálynak felel meg.

A kopaszodás fokának osztályozására szolgáló számos rendszer közül ez a legismertebb, kifejlesztője Dr. O’Tar Norwood. Ez egy igen hasznos, a hajvesztés kezelésével foglalkozó orvosok által elfogadott és megértett skála a hajhullás mindenkori fokának meghatározásához.

Ezt az “érett” hajvonalat nem tekintjük kopaszodásnak; a Norwood III-as osztályt tekintjük az androgén alopecia által okozott kopaszodás első bizonyítékának (férfias mintájú kopaszodás). A Norwood-táblázatok tanulmányozásakor látható, hogy általában a legelőrehaladottabb kopaszodást vesszük VII-es osztálynak. Vannak „A” típusváltozatok is, amikor a közepén lévő üstök a frontotemporális területekkel együtt hajlamos visszahúzódni. Így kevesebb lesz a szemmel látható koronaveszteség, mint a szokásos III-as, IV-es és V-ös mintáknál.

Okozhat a haj nem megfelelő ápolása hajvesztést?

Igen. Ha lófarkat vagy cornrows fonást viselünk, vagy szoros hajcsavarókat használunk, a haj húzása okozhatja a hajhullás trakciós alopeciának nevezett típusát. Ha a húzás abbamarad, mielőtt a fejbőrön hegek alakulnak ki, a hajunk általában visszanő. A hegesedés azonban okozhat állandó hajvesztést. A tartós hajformázáshoz (“perms”) használt forróolajos vagy vegyszeres kezelések a hajhagymák gyulladását (megduzzadását) okozhatják, ami hegesedést és hajvesztést eredményezhet.

Mi a közönséges kopaszság?

A “közönséges kopaszság” fogalma általában a férfias mintájú vagy állandó jellegű kopaszságot jelenti. A férfias mintájú kopaszság a férfiak hajvesztésének leggyakoribb oka. A kopaszságnak ez a típusa általában örökletes hajlammal függ össze. A korai hajhullásra hajlamos férfiak nagyobb kiterjedésű kopaszságra hajlamosak. A férfias mintájú kopaszság jellemzően visszahúzódó hajvonalat és a fejtetőn kopaszságot eredményez. A nőknél is kialakulhat férfias mintájú kopaszság. A hajvesztés ezen formájánál a haj megritkul a fej egész területén.

Van kezelésmód a hajvesztésre?

Kezelésmódok a hajhullás típusától függően rendelkezésre állnak. Amennyiben gyógyszer okozza a hajvesztést, orvosunk felírhat másfajta gyógyszeres kezelést. Egy gyulladás felismerése és kezelése segíthet a hajvesztés megállításában. A hormonális egyensúlytalanság helyreállítása megelőzheti a további hajvesztést.

Gyógyszerek is segíthetnek a közönséges kopaszság kialakulásának megelőzésében. Egy gyógyszer, a monoxidil (márkaneve: Rogaine) recept nélkül kapható, ezt a koponyán kell alkalmazni. Férfiak és nők egyaránt használhatják. Egy másik gyógyszer, a finasteride (márkaneve: Propecia) receptre kapható tabletta formájában és csak férfiak számára. Csak legalább 6 havi szedés után mondhatjuk, hogy ezen gyógyszerek közül valamelyik használt.
A tartós hajhelyreállítás egyetlen formája a sebészileg történő hajbeültetés. A mai ultrafinomított follikuláris hajhelyreállító sebészet teljes és természetes megjelenést eredményez a legtöbb páciensnél.

További kérdései vannak vagy bejelentkezne konzultációra?
Keressen minket bátran!

1026 Budapest, Hűvösvölgyi út 65.
+36 30 365 1375 • +36 1 793 3497
info@newhairbudapest.com

  • A foglalás lemondásával vagy a meg nem jelenéssel kapcsolatos feltételekről ide kattintva tájékozódhat.
  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Kedves Páciensünk!

Tájékoztatjuk, hogy 2023.12.23-2024.01.02. között Klinikán zárva tart.
Sürgős egészségügyi esetben kérjük hívja a +36 30 130 3998 telefonszámot.

Békés, Boldog Ünnepet kíván a For Beauty Esthetic Center Csapata!