fbpx Skip to content

Női hajvesztés diagnózisa és kezelése​

A nők hajvesztésnek nem csak egy fajtája fordul elő. Ha Ön nő, akinek elkezdett hullani a haja, nincs egyedül, ha hajhullás kellemetlen meglepetést okoz és nem tudja, hogy annak mi az oka. A hajhullás mintái nőknél nem ismerhetők fel olyan könnyen, mint a férfiaknál.

Nőkre jellemző hajhullás

A férfiak hajvesztésétől eltérően a nők haja általában bármely életkorban elkezdhet hullani egészen 50 éves korukig vagy tovább, esetleg nincs semmilyen nyilvánvaló öröklődési vonatkozása, és talán nem is felismerhető “női mintájú alopecia” formájában jelentkezik szórványos ritkulással a koponya tetején. Egy kezdődő hajhullást észlelő nő nem lehet biztos abban, hogy a hullás átmeneti lesz vagy állandósul – például ha olyan esemény előzte meg, mint a terhesség vagy egy betegség, ami összefüggésbe hozható az ideiglenes hajhullással.

Ha Ön a hajhullás miatt aggódó nő, fel kell keresnie egy hajhelyreállítással foglalkozó szakorvost a diagnózis felállítása céljából.
Az öndiagnózis gyakran hatástalan. A nők hajhullása rendszerint kevésbé egyértelmű mintát követ, mint a férfiaké, és nőknél gyakoribbak a hajhullás nem jellegzetes típusai, mint a férfiaknál. A nők hajhullásának diagnózisát képzett és tapasztalt orvosnak kell felállítania.

Mind nők mind férfiak esetében a hajvesztés legvalószínűbb oka lehet az androgén alopecia, amely a hajhagymák öröklött érzékenysége az androgének (férfihormonok) hatásaival szemben. A hasonló okból hajhullást tapasztaló nőknél azonban általában nem alakul ki a férfiakhoz hasonló valódi kopaszság. A nők például ritkán jutnak el a “biliárdgolyó” megjelenésig, amit gyakran látunk a férfiakra jellemző androgén alopecia esetén.

A női mintájú androgén alopeciája jelentős eltéréseket mutathat megjelenésben. Jellemző lehet többek között:
  • a haj szórványos ritkulása az egész fejen, gyakran szembetűnőbb ritkulással a koponya hátsó részén
  • a haj szórványos ritkulása az egész fejen, szembetűnőbb ritkulással a koponya homlok felőli oldalán, ami nem éri el a frontális hajvonalat
  • a haj szórványos ritkulása az egész fejen és szembetűnőbb ritkulással a koponya homlok felőli oldalán, ami eléri és néha áttöri a frontális hajvonalat
A férfiakkal ellentétben a nőknél androgén alopecia miatt ritkuló haj átmérője nem lesz egyöntetűen kisebb (miniatürizált). Az androgén alopecia miatt hajvesztő nők hajlamosak a koponyájuk teljes felületére kiterjedő, különböző átmérőjű miniatürizált hajnövekedésre. Bár a haj miniatürizálása az androgén alopecia jellemzője, az elvékonyodás más okokra is visszavezethető és önmagában nem diagnosztikai jellemzője az androgén alopeciának. Például nőknél a menopauza után elkezdődhet a haj miniatürizálása és nehezen kezelhetővé válik. A pontos diagnózist hajhelyreállító szakorvosnak kell felállítania. Fontos megjegyezni, hogy a női mintájú hajhullás akár már a késői kamaszkortól a húszas évek elejéig elkezdődhet korai pubertást tapasztaló nőknél. Kezelés nélkül ez a hajvesztés a korai pubertással társulva további előrehaladott hajvesztéshez vezethet, ha a kezelés továbbra is elmarad.

A női hajvesztés nem jellegzetes okai

A nők hajhullása a férfiakéval ellentétben gyakrabban tulajdonítható az androgén alopeciától eltérő egyéb állapotoknak. Ezen okok között a leggyakoribbak:

Trichotillománia – kényszeres hajhúzás. A trichotillománia által okozott hajhullás jellemzően foltokban jelentkezik, mivel a kényszeres hajhúzogatók hajlamosak kiválasztott helyekre koncentrálni a hajhúzást. Az ilyen okból előforduló hajhullás nem kezelhető hatékonyan mindaddig, míg a trichotillománia pszichológiai vagy emocionális okaival hatékonyan nem foglalkozunk.

Alopecia areata – valószínűleg autoimmun rendellenesség, amely foltos hajhullást okoz a szórványos ritkulástól a “hajszigetekkel” tarkított kiterjedt kopasz területekig. A diagnózis megállapításához orvosi vizsgálat szükséges.

Trianguláris alopecia – hajhullás a temporális területeken, amely néha már gyermekkorban elkezdődik. A hajvesztés teljes lehet vagy megmaradhat néhány finom, kisátmérőjű hajszál. A trianguláris alopecia okát nem ismerjük, de az állapot orvosilag vagy sebészileg kezelhető.

Hegesedő alopecia – a fejbőr hegesedésének tulajdonított hajvesztés. A hegesedő alopecia jellemzően a koponya tetejét érinti, és főként nőknél fordul elő. Ez az állapot afro-amerikai nőknél tapasztalható gyakran, és a haj állandó szoros befonásával vagy a „cornrows” fonással hozzák összefüggésbe. A hegesedő alopecia egyik formája post-menopauzás nőknél is előfordulhat, ezt a hajhagymák gyulladásának és az azt követő hegesedésnek tulajdonítják.

Telogén effluvium – a hajvesztés egyik általános típusa, amely akkor keletkezik, amikor a haj jelentős százaléka jut el a “kihullás” fázisába. A telogén effluvium okai lehetnek hormonálisak, táplálkozási, gyógyszer- ill. stresszfüggők.

Laza-anagén szindróma – ez az állapot első sorban szőkehajú személyeknél fordul elő, amikor a haj lazán ül a hajhagymában és könnyen kijön fésülködés közben vagy húzásra. Az állapot előfordulhat gyermekkorban és javulhat, ahogy a személy idősödik.

Diagnózis és kezelés

Amennyiben Ön nő és ritkul vagy hullik a haja, az első szükséges lépés, hogy állapotát egy hajhelyreállító szakorvos helyesen diagnosztizálja. Vegye fel velünk a kapcsolatot és jöjjön el ingyenes konzultációra klinikánkra. 

További kérdései vannak vagy bejelentkezne konzultációra?
Keressen minket bátran!

1026 Budapest, Hűvösvölgyi út 65.
+36 30 365 1375 • +36 1 793 3497
info@newhairbudapest.com

  • A foglalás lemondásával vagy a meg nem jelenéssel kapcsolatos feltételekről ide kattintva tájékozódhat.
  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Kedves Páciensünk!

Tájékoztatjuk, hogy 2023.12.23-2024.01.02. között Klinikán zárva tart.
Sürgős egészségügyi esetben kérjük hívja a +36 30 130 3998 telefonszámot.

Békés, Boldog Ünnepet kíván a For Beauty Esthetic Center Csapata!